Kielet

Nikka-tasting

Kukka kämmenellä.

 

Japanilaiset viskit voivat jäädä helposti paitsioon tunnettujen skottilaisten parissa, mutta Nikka-tasting osoitti että se on menetetty mahdollisuus. Sensei Mikael Leppä jakoi viisauttaan Nikkasta ja johdatti meidät nousevan auringon laatuviskeihin Punavuoren Ahvenen kabinetissa 13.3.2014.

 

Nikka on toinen Japanin suurista tislaamotaloista ja heillä on perinteet edelleen vahvasti voimissaan kahdella tislaamollaan. Hiilellä kuumennetut tislauspannupatteristot, joista saadaan suuri valikoima erilaisia raakatisleitä mahdollistavat monipuoliset lopputuotteet.

 

Tastingissä ollut valikoima oli erittäin vahva sekä mielenkiintoinen ja sisälsi herkullisia kokemuksia:

  • Nikka Pure Malt Red, 43 %. Nikkan kahden tislaamon, Yoichin ja Miyagikyon mallasviskeistä vätätty herkku. Makeutta ja hedelmäisiä makuja.
  • Nikka From the Barrel, 51.4 %. Nikkan erinomainen viski, jota on vaikea uskoa blendiksi. Vahva ja kutsuva illan yllättäjä. Toffeeta ja hedelmiä.
  • Yoichi 10 yo, 45 %. Yoichin peruskivi ja ikämerkittyjen nuorin sankari. Vienosti savuinen ja vakuuttava vaniljainen.
  • Yoichi 12 yo, 45 %. Selkeästi omanlaisensa viski 10-vuotiaaseen verrattuna. Erinomainen ja huomattavasti nuorempaansa suurempi. Hentoja hedelmiä ja savua.
  • Yoichi 20 yo, 52 %. Illan kruunattu kuningas. Hiljentävä kokemus joka sai aikaan runsasta keskustelua. Tämä ei ole turhaan maailman parhaimpia viskejä, iso ja monivivahteinen.

 

Ennakko-odotuksissa Yoichi 20 yo sai veden kielelle jo tastingkutsua lukiessa ja se lunasti lupauksensa. From the Barrel sen sijaan oli illan suurin yllättäjä ja uskomattoman hieno viski. Toinen yllätys oli se, että koko kattaus pysyi jaloillaan huolimatta 20 yo:n ja From the Barrelin tykityksestä. Nikka ja perinteet tuottavat siis kovatasoisia tuotteita.

Welcome to Japan.

Mikko Hietanen

File: