Kielet

Ketunhäntä kainalossa

 

Lokimerkintä: Bob Barley 10.6.2015 klo 18.00
Hännystelevä kukko:  Thomas ”Somewhat Red Foxy” Lindström
Teema: Cocktails

 

Tunnelmaravintola Bob Barley on kerrassaan omituinen paikka. Siellä ilta vaikuttaa poikkeuksetta alkavan Mesopotamiasta, sanskritia yhtään vähemmälle huomiolle jättämättä. Loppuseikkailu vaelletaan Malminrinteen ja Mordorin häilyvässä välimaastossa, eikä puhuttu kielikään ole kovin tunnistettavaa.

 

Mutta kyllä silti ilo oli jälleen istujan puolella, kun kuunneltiin punapartaisen sanansaattajan (Vulpes vulpes tai Hordeum jubatum) vuolasta jubailua.  Latinalaisen nimityksen voi perustaa punervaan karvoitukseen tai yrttipolitiikkaan, joita kumpaistakin tästä the Somewhat Red Foxy Punch Masterista löytyy. God bless us all for him!

 

Tavallinen kuuntelija ja katsoja nousi suorastaan hekumoihin, sillä ammattilaisen jupinoita oli jälleen mieluisaa kuunnella.  Punch-termi tulee sanskritista – kukapa tuota ei ymmärtäisi – ja tarkoittaa lukumäärää viisi, mikä ilmaisee juomasekoituksessa käytettävien ainesosien määrän: alkoholi, sokeri, vesi, sitruuna ja tee tai mausteet.

 

Kyllä nämä Kaksoisvirtainmaiden ihmeelliset reseptit tiedetään, mutta kuka hullu haluaisi juoda viskissään teetä, vain hullu paimen ehkä. Nykypäivänä ei tuollaiseen pölhöilyyn ole varaa, joten parempi olikin, että joku keksi cocktailin, jossa edellistä ideologiaa noudatettiin riittävästi, mutta päätettiin tuotelistaa sillä tavoin sopivasti typistää, että oikean juomasekoituksen tulee sisältää alkoholia, sokeria, vettä ja katkeroita.

 

Punakettu ryhtyi historioinnin jälkeen panemaan persoonaansa varsinaiseen toimeen. Hän valmisti ns. perinteisen ”juomasekoituksen”, sitten  Amerikan peruja olevan Old Fashion -nimisen drinkin alkuperää noudattaen bourbonia hyödyntäen, mutta kun yleisöstä tiedusteltiin muiden viskien sopivuutta juomasekoitteisiin, Kettu lirautti juoma-automaatista tuotoksen, joka oli valmistettu skottilaisesta viskistä. Ehdotonta ammattitaitoa, että ennalta tietää, mitä joku kuitenkin kysyy! Hail juoma-automaatti!

 

Näiden herkkupalojen jälkeen siirryttiin Ketun edellisellä viikolla kehittämään cocktailiin. Sen ainesosina olivat turvesavuinen viski, sitruuna, sokeri ja basilika. Kuulijakaarti oli aivan hämillään siitä, että ns. verrattain turpeinen viski taittui sekoitteeseen jopa kesäjuoma-hengessä! Bob Barleyn eteläsiivestä vaadittiin reseptiä juhannusjuomien pohjaksi!

 

Lisäksi baarimaisteri halusi, että osalliset tutustuvat oikean sitruunamehun ja mehutiivisteen eroavaisuuksiin, jotka olivat aivan käsittämättömät. Tiiviste ei tuoksunut juuri miltään, mutta maku oli sitäkin pistävämpi. Oikea sitruunamehu oli miellyttävä tuoksultaan ja maultaan – vaikka siinäkin on oletettavaa ja voimakasta hapokkuutta. Ei ole oikean sitruunan voittanutta!

 

Kettubaarimestarin luennon jälkeen osallistujat pääsivät harjoittelemaan drinkin tekemistä omakätisesti. Baarimestarit lienevät oikeasti toimiaan harjoitelleet, sillä ensikertalaiset kyllä tunnisti varsin haparoivista otteista ja epävakaasta rytmistä.

 

Cocktail-ketun prinsiipit:

  • Oikea on parempi kuin väärä
  • Viskiin sopii sotkea vaikka ja mitä
  • Ehdassa automaatissa ei ole mitään moittimista