Kielet

Huomisen klassikot, osa 14: Herrasmies nimeltään Elijah Craig

Bourbonia kansalle, todettiin aikoinaan VYS:n tastingsuunnittelukomiteassa, ja Bourbonia myös tuli. Suomen Clint Eastwood, Mikko Hietanen, johdatti 8. 4. tyylilleen uskollisena ja knoppitietoja jaellen vajaan 30 henkisen osallistujajoukon jenkkilän viskiteollisuuden syövereihin. Teollisuudestahan siellä päin on kyse, kun valtavat laitokset suoltavat lukuisten eri merkkien alla viskejä jokaisen lompakolle ja makuun. Ja tämähän ei tarkoita sitä, että juomat olisivat jotenkin käsityönä pientislattuja huonompia, kuten illan mittaan huomasimme!

Päästyämme ohi eri viljalajikkeiden prosenteista, tynnyreiden siirtämisen aikana tapahtuneista kypsytyksistä ja vanhan mantereen perinteistä poikkeavista ikämerkinnöistä olikin ilta kypsä kattauksen läpikäyntiin. Usein Bourbon -viskit mielletään pääasiallisesti nuoriksi, johtuen lainsäädännöstä sekä lämpimistä kypsytysolosuhteista. Illan Elijah Craig -kattaus taas toi uuden ulottuvuuden yltäen ihan kunnollisiin vanhan mantereen ikäluokkiin: 12 -vuotias, Tynnyrivahva, 18 -vuotias, 21 -vuotias ja 23 -vuotias asettuivat perhepotrettiin.

Mitä viisikon tuoksut ja maut kertoivat? Bourbon -viskejä selkeästi, ja varsin laadukkaita sellaisia. Tasapainoisen makeita, mausteisia ja täyteläisiä. Ylitseampuva vaniljaisuus ja tikkuinen puun yliote eivät olleet onneksi suuressa roolissa tässä kattauksessa. 23 -vuotiaan kohdalla moni totesi kypsytyksen jo menneen hieman parhaimmasta kohdasta yli, ja illan parhaaksi yleisö äänestikin 21 -vuotiaan. Voitto tuli niukasti ennen 64% täystynnyrivahvaa pullotetta. Perustelut tälle nuorelle ja vahvalle pullolle oli yleisimmin ”pitäähän Bourbonissa vähän rokkia olla mukana!” Ei siihen muuta lisättävää.

Teksti ja kuvat: Mikael Leppä