Kielet

Highland Park -ilta Joensuussa 21.11.2012

Joensuun keskustassa torin laidalla sijaitseva Public Corner kabinettitiloineen sai toista kertaa toimia tastingnäyttämönä, kun kolmisenkymmentä viskinystävää kokoontui maistelemaan Highland Park -tislaamon tuotteita eräänä marraskuisena keskiviikkoiltana. Kulman Tasting, Edrington ja VYS järjestivät yhteisvoimin ainutlaatuisen tapahtuman, jonka isäntänä toimi pitkään odotettu vieras, Highland Parkin Brand Ambassador Martin Markvardsen.
 
Neljän tarjolla olleen viskin joukkoon oli valittu kaksi Skotlannin pohjoisimman Orkneyn saarilla sijaitsevan tislaamon perustuotetta, 12- ja 18-vuotiaat versiot, sekä kaksi harvinaisuutta. Lähes parin tunnin seisotus lasissa oli tuonut perustuotteista esille uusia piirteitä, erityisesti 18-vuotiaan moniulotteisuus ja vivahteikas kanervahunajainen savuisuus oli syventynyt.
 
Näiden jälkeen maisteltiin Skandinavian ja Pohjois-Skotlannin yhteistä historiaa ja viikinkiperintöä kunnioittavaa 12-vuotiasta tynnyrivahvaan ”Hjärta”-viskiä, joka julkaistiin juhlistamaan tislaamon uuden vierailukeskuksen avajaisia vuonna 2009 ja josta tähän tilaisuuteen saatiin Suomen viimeiset pullot. Tasapainoinen Hjärta tarjoili kevyttä, kuivaa kanervasavua, tyylikästä tammisuutta ja mausteisuutta, sitruunaista raikkautta ja kuivattuja hedelmiä sekä makeutta tyylikkään hillitysti hunajan ja sherryn aromeina.
 
Martin on karismaattinen ja vakuuttava esiintyjä, valovoimainen persoona huumoriakaan unohtamatta ja hänen asiantuntemuksensa on omaa luokkaansa. Viskin maistelun lomassa kävimme kattavasti läpi Orkneyn saarten ja tislaamon historiaa sekä viskinvalmistusprosessia. Valotusta saatiin muun muassa ohralajikkeiden, turvetyyppien sekä ensimmäisen ja toisen täytön tynnyrien eroihin, samoin kuin tislaamon tynnyripolitiikkaan. Highland Parkin viskien tasapainoisuuteen vaikuttanee myös Orkneyn ainutlaatuinen ilmasto, saarilla lämpötilan vuosivaihtelu on vain 4–12 astetta, kun taas esimerkiksi Speysiden alueella päästään kunnon pakkasista kesähelteisiin. Ainakin enkelit joutuvat tyytymään Orkneylla pienempään osuuteen, sillä haihtuminen on vain puolen prosenttiyksikön luokkaa vuodessa.

   
Kattauksen ehdoton kuningatar oli kymmenosaiseen Orcadian Vintage -sarjaan kuuluva harvinainen 1968-vuosikertapullotus, joka on ainoa pullo Suomessa. Tuotteen massiivinen tammikirstu ja tyylikkään musta hopealogolla koristettu pullo herättivät huomiota jo maistelutilaan saavuttaessa. Sarjan aiempi julkaisu 1964 on maisteltu Porissa ja nähtäväksi jää, missä päin Suomea sarjan kolmas osa, vuosikerta 1970 aukeaa.
 
Vuosikertapullote 1968 (pullotettu vuonna 2009, 45,6 %) on koostettu seitsemästä hogshead- ja yhdestä butt-tyypin tynnyristä, jotka kaikki olivat toisen tai kolmannen täytön tynnyreitä. Näin ollen se poikkesi tislaamon perustuotteista, joihin 1st-fill-sherryn käyttö jättää selkeän sormenjälkiaromin. Vähemmän aktiiviset kierrätetyt tynnyrit antoivat itse tisleen loistaa, ja neljän kypsytysvuosikymmenen aikana kultaisesta juomasta oli kehittynyt varsin moniulotteista nektaria.
 
Orkneylla oli poikkeuksellisen tuulista ja myrskyisää vuonna 1968, kun viskiin käytettyä mallasta oli kuivatettu turvesavulla. Puhuri aiheutti melkoisen imuvirtauksen tislaamon pagodoihin, ja mallas sai huomattavasti normaalia kevyemmän turvekäsittelyn. Lopputuloksena oli vain hyvin hennosti – jos lainkaan – savuinen viski, jonka tuoksua hallitsee paksu ja aromaattinen luomuhunaja. Maku tarjoili runsaasti vivahteita ja yksityiskohtia kuivatusta appelsiinin kuoresta mausteiseen tammeen ja briossiin, kokonaisuuden ollessa hillitty mutta kuitenkin sitruunaruohon kaltaisen raikkaan aromin vuoksi eloisa. Erittäin hieno viski!
 
Kokonaisuutena tilaisuus oli erittäin onnistunut viskikokemus: loistavat juomat, Martin Markvardsenin asiantunteva, karismaattinen esitys sekä keskustelu viskistä oli rentoa ja aktiivista. Viskinharrastajien kannalta on hienoa, että ainutkertaisia tapahtumia harvinaisten viskien kera järjestetään myös maakunnissa.